MR. ROBOT | DİZİ YORUMU

Merhaba! Dizi Yorumları kategorisindeki yazılarımın çok fazla popüler olduğunu fark ettim ve bu alandaki yazı sayımı artırmayı düşünüyorum. Yani, bu güzel haber!




Vee uzun zamandır benim merak ettiğim Mr. Robot dizisini sonunda izledim ve sizinle yorumunu paylaşmak istiyorum.

Amerikan yapımı, drama-suç tarzında bir dizi. 2015'te ilk sezonuna başlayan Mr. Robot'un ilk sezonunda 10 bölüm, ikinci sezonunda ise 12 bölüm olmak üzere şu an toplamda 22 bölümü bulunmakta. 2017 yılının haziran-temmuz aylarında 3. sezonuna devam edeceği söyleniyor.

Mr. Robot, gündüzleri siber güvenlik mühendisi olarak çalışırken geceleri kanunsuz bir hacker olan Elliot adındaki antisosyal genç bir programcıyı merkezine koyuyor. Elliot bir gün, gizli bir hacker grubu -fsociety- liderinin kendine çeşitli çok uluslu şirketleri çökertmesinde yardım etmesi için iş teklifi alır ve tüm hikaye böyle başlar. 

Öncelikle söyleyeyim bu diziyi izlerken tamamen dizeye konsantre olun. Çünkü arada çok ince detaylara yer veriliyor. Bunu kaçırdığınızda diziyi bütün halde anlayamıyorsunuz. Belki iki kez bile izlemeniz gerekebilir. 

Sahnelerde simetriye ve simetrik ögelere oldukça fazla yer veriliyor. Dikkatli izlediğinizde hemen fark ediyorsunuz.



Aynı şekilde belirli fotoğraf tekniklerinin aksine Mr. Robot dizisinde bu tekniklerin dışına çıkıldığını görüyoruz. Bu konudaki ayrıntılı incelemeyi Barış Özcan'ın videosundan öğrenebilirsiniz. 

Biraz da içerik hakkında yorumlayacak olursak bilirsiniz belki yazılım hakkındaki filmler-diziler hoşuma gider. Konu mükemmel, işlenişi de aynı şekilde. Elliot'ın izleyicilerle konuştuğu sahneleri çok seviyorum. Bizlerle iletişim kurması diziye daha çok bağlanmamızı sağlıyor. Her bölümün bitiminde bir dakika kadar olayın etkisinden sıyrılamıyorsunuz ve bir diğerki bölüme geçmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Çoğu replikleri hafızalara kazınacak türden. Mesela, birkaç tanesi;



Bazı çekimlerinde Elliot'ın terminalde kodlama yaptığı ekranı yakından çekiyorlar. 192.251.68.249 gibi IP numarasıyla karşılaşıyorsunuz. Bağlandığınızda bir chatbox karşınıza çıkıyor. Ya da l4713116-e-corp-usa.com'a bağlandığınızda E-Corp'un adresine bağlanıyorsunuz ve diziyi izlediyseniz oradaki mesajı da alıyorsunuz. Ve yine Elliot'ın terminalde çalışırken ekranda gördüğüm bir diğer IP numarası: 192.251.68.254. Buna da bağlandığınızda fsociety tarafından dosyalarımız 24 saat içinde hackleniyor. Ancak endişelenecek bir durum yok, sayfayı yenilediğinizde sayaç sıfırlanıyor. Bu bahsettiklerim hep birer Mr. Robot'un izleyicilerine hazırlamış olduğu prank-şaka. Sizce de zekice değil mi?

Silicon Valley'deki gibi bu dizi için de bir site oluşturmuşlar: Who is Mr. Robot? Tıpkı Elliot'ın yaptığı gibi onunla terminal üzerinden konuşup hatta fsociety'e dahi katılabiliyorsunuz. 

Dizideki oyunculuklar mükemmelin ötesinde kesinlikle. Dizideki en sevdiğim karakter, başrol Elliot'ı canlandıran Rami Malek hakkını vererek oynuyor. Diğer oyuncular da çok başarılı.

Bir kesim izleyici benim diziye bağlandığım gibi bağlanmamış hatta sıkıcı bulanlar dahi var. Dizinin konusu gereği çok fazla sıcak renkler, mutluluk yaymasını beklemeyin. Ayrıca beğenmemelerinin sebebi Fight Club, Breaking Bad gibi film-dizilerden esinlenilmiş olması. İlham, o kadar da kötü sayılmaz aslında, değil mi?

Dizide Türkler için oldukça fazla ögeler var. Eski bakan Ali Babacan'ın Merkel ile yaptığı görüşmesinden bir kesit, karakterlerin takıldığı mekanlar arasında Pierre Loti ve Güllüoğlu baklavacısı da bulunuyor. Türkler olarak Mr. Robot'u daha çok seviyoruz artık! 


Ben bu diziyi gerçekten çok sevdim. Her bölümü ayrı güzel, zekice kurgulanmış. Söyleyecek kötü bir şey bulamıyorum. 

Bu da benden bi kare olsun:


Eğer ilk sezon trailer'ına da bi göz atmak isterseniz bunu buraya bırakıyorum.



Hepinize keyifli izlemeler!



Yorum Gönder

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!