GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERSLERİ


Merhaba! Bu yazımda sizlere biraz kendi okuduğum bölümle alakalı bilgiler vermek istiyorum. Aslında kendi bölümümle alakalı yazılara ağırlık vermek istiyorum. Çünkü bu konuda çok eski, yanlış bilinen şeyler var. Bunları düzeltmek ve daha bilinçlendirici yazılar yazmak amacı içerisindeyim.

Öncelikle gıda mühendisliği okuyorum, henüz 1. sınıfım. İlk yazım gıda mühendisliğinin ders müfredatıyla ilgili olsun istedim. 

1. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ (2 AKTS)
  • MATEMATİK 1 (6 AKTS)
  • FİZİK 1 (4 AKTS)
  • GENEL KİMYA (4 AKTS)
  • BİYOLOJİ (2 AKTS)
  • TEMEL BİLGİSAYAR & ALGORİTMA (4 AKTS)
  • İNGİLİZCE 1 (4 AKTS)
  • TÜRK DİLİ 1 (2 AKTS)
  • ATATÜRK İLKELERİ & İNKILAP TARİHİ 1 (2 AKTS)
2. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • ORGANİK KİMYA (2 AKTS)
  • TEKNİK RESİM (4 AKTS)
  • FİZİK 2 (4 AKTS)
  • MATEMATİK 2 (6 AKTS)
  • BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA (4 AKTS)
  • TÜRK DİLİ 2 (2 AKTS)
  • İNGİLİZCE 2 (4 AKTS)
  • ATATÜRK İLKELERİ & İNKILAP TARİHİ 2 (2 AKTS)
  • Sosyal Seçmeli Ders (2 AKTS)
    - El Sanatları & Müzik Sanatları & Spor alt dersleri
İlk yılki dersler genel itibariyle temel fen ve temel mühendislik derslerinden oluşuyor. Alan dersi neredeyse görmüyoruz diyebilirim.

3. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • MÜHENDİSLİK İSTATİSTİĞİ (4 AKTS)
  • DİFERANSİYEL DENKLEMLER (5 AKTS)
  • GENEL MİKROBİYOLOJİ (5 AKTS)
  • ANALİTİK KİMYA (4 AKTS)
  • FİZİKOKİMYA (4 AKTS)
  • KÜTLE & ENERJİ DENKLİKLERİ (3 AKTS)
  • GIDA KİMYASI 1 (3 AKTS)
  • Sosyal Seçmeli Ders (2 AKTS)
    - El Sanatları & Müzik Sanatları & Spor alt dersleri
4. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • TERMODİNAMİK (5 AKTS)
  • AKIŞKANLAR MEKANİĞİ (5 AKTS)
  • BİYOKİMYA (3 AKTS)
  • GIDA MİKROBİYOLOJİSİ (5 AKTS)
  • GIDA KİMYASI 2 (3 AKTS)
  • GIDA LABORATUVAR TEKNİĞİ (4 AKTS)
  • Sosyal Seçmeli Ders (2 AKTS)
    - GIDA İŞLETMELERİ & ÇEVRE
    - KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ
    - İŞ HUKUKU
    - BİLİM FELSEFESİ & MÜHENDİSLİK ETİĞİ
    - ULUSLARARASI TARIM POLİTİKALARI & AVRUPA BİRLİĞİ
    - İŞ GÜVENLİĞİ & SAĞLIĞI
    - GIDA EKONOMİSİ & PAZARLAMA
2. sınıf için belirlenen dersler arasında Gıda Mikrobiyolojisi ve Gıda Laboratuvar Tekniği dersleri hem teorik hem pratik şekilde işleniyor. Yani laboratuvar dersleri de var. Sosyal Seçmeli Derslerden de 1 adet ders seçmemiz gerekiyor. Ve bu yıl için de yine temel fen ve temel mühendislik dersleri olacak şekilde düzenlenmiş. Alan derslerine az da olsa giriliyor. 

5. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • KÜTLE AKTARIMI (3 AKTS)
  • ISI AKTARIMI (4 AKTS)
  • GIDA TEKNOLOJİSİ (5 AKTS)
  • GIDA ANALİZLERİ 1 (5 AKTS)
  • TEMEL İŞLEMLER 1 (4 AKTS)
  • Teknik Seçmeli Ders (4 AKTS)
    - ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ
    - GIDA MAKİNELERİ VE EKİPMANLARI
    - MİKROBİYAL KALİTE KONTROL
    - BESLENME İLKELERİ
    - DUYUSAL ANALİZ
    - GIDA HİJYENİ
    - GIDA MEVZUATI
    - TEKNİK İNGİLİZCE
  • BİRİM DIŞI UYGULAMA (1 AKTS)
3. sınıfın ilk dönemki derslerinde temel mühendislik ve gıda mühendisliğinin alan derslerinden oluşuyor. Teknik Seçmeli Derslerde bir alt kol olarak gösterdiğim derslerden 2 tanesini seçmek gerekiyor. Birim Dışı Uygulama adı verilen ders de STAJ arkadaşlar. 3. yılda belirlenen staj emin olmamakla birlikte gıda laboratuvarlarında ve otellerde yapılıyor diye biliyorum.

6. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • EKONOMİ (3 AKTS)
  • GIDA MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI (4 AKTS)
  • REAKSİYON KİNETİĞİ (3 AKTS)
  • TEMEL İŞLEMLER 2 (4 AKTS)
  • Sosyal Seçmeli Ders (2 AKTS)
    - GIDA İŞLETMELERİ & ÇEVRE
    - KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ
    - İŞ HUKUKU
    - BİLİM FELSEFESİ & MÜHENDİSLİK ETİĞİ
    - ULUSLARARASI TARIM POLİTİKALARI
    - İŞ GÜVENLİĞİ & SAĞLIĞI
    - GIDA EKONOMİSİ & PAZARLAMA
  • Teknik Seçmeli Dersler 1(5 AKTS)
    - PEYNİR TEKNOLOJİSİ
    - BİYOTEKNOLOJİ
    - YAĞ TEKNOLOJİSİ
    - TAHIL TEKNOLOJİSİ
    - ET TEKNOLOJİSİ
    - ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ
  • Teknik Seçmeli Dersler 2 (4 AKTS)
    - MOLEKÜLER BİYOLOJİ
    - ENDÜSTRİYEL TARIM ÜRÜNLERİ
    - HAZIR YEMEK ENDÜSTRİSİ
    - FONKSİYONEL GIDALAR
    - RAF ÖMRÜ
    - SOĞUTMA TEKNİĞİ
    - GIDA FİZİĞİ
    - GIDA İŞLEMEDE YENİ TEKNOLOJİLER
    - GIDA KATKI MADDELERİ & TOKSİKOLOJİ
    - GIDA AMBALAJLAMA
3. sınıfın bahar dönemindeki dersler artık tamamen alan derslerinden ibaret. Teknik Seçmeli Dersler 2'den 2 adet ders, Teknik Seçmeli Dersler 1'den 1 adet ders seçilmesi gerek. Sosyal Seçmeli Ders içinse yine 1 adet ders seçilmesi gerek.

7. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • SEMİNER (4 AKTS)
  • GIDA İŞLETMELERİNİN PROJELENDİRİLMESİ & ORGANİZASYONU (3 AKTS)
  • ENSTRÜMENTAL ANALİZ (4 AKTS)
  • GIDA ANALİZLERİ 2 (4 AKTS)
  • BİRİM DIŞI UYGULAMA 2 (1 AKTS)
  • Teknik Seçmeli Dersler 2 (4 AKTS)
    - ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ
    - GIDA MAKİNELERİ VE EKİPMANLARI
    - MİKROBİYAL KALİTE KONTROL
    - BESLENME İLKELERİ
    - DUYUSAL ANALİZ
    - GIDA HİJYENİ
    - GIDA MEVZUATI
    - TEKNİK İNGİLİZCE
  • Teknik Seçmeli Dersler 1 (5 AKTS)
    - SÜT TEKNOLOJİSİ
    - FERMENTE ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ
    - MEYVE SEBZE TEKNOLOJİSİ
    - MEŞRUBAT TEKNOLOJİSİ
4. sınıfın bahar döneminde Teknik Seçmeli Dersler 1'den 2 ders, Teknik Seçmeli Dersler 2'den ise 1 ders seçilmek zorunda. Birim Dışı Uygulama 2 ise fabrikalarda yapılması gereken staj oluyor.

8. Yarıyıl için belirlenen dersler;
  • BİTİRME ÇALIŞMASI (6 AKTS)
  • PROSES KONTROL (4 AKTS)
  • GIDA GÜVENLİĞİ (3 AKTS)
  • Teknik Seçmeli Dersler 1 (5 AKTS)
    - PEYNİR TEKNOLOJİSİ
    - BİYOTEKNOLOJİ
    - YAĞ TEKNOLOJİSİ
    - TAHIL TEKNOLOJİSİ
    - ET TEKNOLOJİSİ
    - ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ
  • Teknik Seçmeli Dersler 2 (4 AKTS)
    - MOLEKÜLER BİYOLOJİ
    - ENDÜSTRİYEL TARIM ÜRÜNLERİ
    - HAZIR YEMEK ENDÜSTRİSİ
    - FONKSİYONEL GIDALAR
    - RAF ÖMRÜ
    - SOĞUTMA TEKNİĞİ
    - GIDA FİZİĞİ
    - GIDA İŞLEMEDE YENİ TEKNOLOJİLER
    - GIDA KATKI MADDELERİ & TOKSİKOLOJİ
    - GIDA AMBALAJLAMA
4. sınıfın bahar döneminde Bitirme Çalışması tezli olarak ayrılacağınız bitirme projesi oluyor. Projenizi bölümün yönetim üyeleri belirler. Bu yılki Teknik Seçmeli Dersler 1'den 1 adet, Teknik Seçmeli Dersler 2'den ise 3 adet ders seçilmesi gerekiyor. 

Bazı yanlış anlaşılmaları önlemek amacıyla şunu da söylemek istiyorum. Bu dersler Akdeniz Üniversitesi'nin oluşturmuş olduğu müfredata ait. Yani dersler üniversiteden üniversiteye değişebilir. Tabi ki bu çok fazla değişkenlik gösterecek anlamında değil. Bazı derslerin verildiği dönem farklı olabilir, eksik verilen veya fazla verilen dersler olabilir. Bu üniversiteyle alakalı bir konu.

Vee bütün bu ağır dersleri verip 4 sene sonunda MEZUN OLUYORUZ - MUTLU SON!

Umarım gıda mühendisliğine dair az da olsa fikir edinebileceğiniz bir yazı olmuştur. 

İyi günler! 

1 yorum :

  1. Üniversite denkliğimi yapmak istiyorum
    Bana çalışmam gereken materyalleri gönderebilir misin?
    Ya da nereden alabilirim

    YanıtlaSil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!